Kölyök cica

 

Kis vadászok nagy úton!

A kiscicák a testvéreikkel való játék során tanulják meg az életben maradást. Hancúrozás közben összemérik erejüket, és olyan fontos dolgokat gyakorolnak, mint a zsákmány becserkészése, elkapása és kergetése. De tudta Ön azt, hogy a játék a macska elméjét is fejleszti? Segít a kiscicáknak tapasztalatokat gyűjteni, és némi ügyességre szert tenni. A játékos hancúrozás és birkózás tehát nem csak vidám luxus, hanem az agy biológiai fejlődése szempontjából is szerfölött fontos tevékenység.

Az új cicanemzedék nagyjából négyhetes korában kezd el játszadozni. A cicakölykök mancsukkal ütögetik testvéreiket – bár először bátortalanul közelednek egymáshoz. Később ez igen gyorsan kisebb, ám ártalmatlan birkózásokba torkollhat. A kiscicák egymásba gabalyodva henteregnek, és próbálgatják, hogy melyikük az erősebb. Ez nagyon fontos amiatt, hogy a cicusok megismerjék testi erejüket és képességeiket. A mamát éppúgy bevonják – akár akarja, akár nem.

A kicsinyek a tárgyak iránt nagyjából csak a hetedik héttől kezdve érdeklődnek. Akkor azonban annál inkább: hirtelen minden érdekfeszítővé válik számukra - a cicusok elkezdik kifejleszteni zsákmányszerzési képességeiket.
Ha beköltözik Önhöz egy cicakölyök, akkor nagyon fontos, hogy Ön továbbra is játsszon a kis állattal. A testvérei már nincsenek ott, a gyerekcica azonban tovább szeretné tanulni, és kell is tanulnia az életben maradáshoz szükséges dolgokat. Játsszon vele, ahogy csak belefér - ez nem csak a kis tigris intelligenciáját fejleszti, hanem erősíti az Ön és háziállata közötti kapcsolatot is. Játék közben helyezkedjen kedvencével egy szintre, és akár kússzon-másszon vele együtt a padlón. Adjon neki érdekes játékokat – kis labdácskát és szőrös játékegeret, amelyet elguríthat a szobában. De soha ne használjon egyszerre túl sok kelléket, hogy ne legyen túl nagy kihívás a kiscica számára. Gyakorolja vele a vadászat különböző "technikáit". Egy madzagra kötött horoggal tanítgathatja neki a zsákmány megközelítését. Ehhez lassan táncoltassa a padlón a zsinórra helyezett "zsákmányt“, - fogadjunk, hogy a kis tigris szemei óriásira tágulnak, lassan odalopódzik a játékhoz, és aztán…megragadja azt! Ekkor hagyja a labdácskát vagy az egeret hosszabb ideig a horgon, hogy a cica harapdálhassa és karmocskáival jól megdolgozhassa. A sikerélmény nagyon fontos!

Ha Önnek kevesebb ideje van a közös bolondozásra és rajcsúrozásra, akkor kiválóan megfelelnek a sok játéklehetőséget kínáló kaparófák. Ezeken nem csak a karmait tudja köszörülni, hanem elkaphat egy acélrugóra függesztett bojtot vagy kergetőzhet egy kis labdával. Alapvetően azonban a közös játéknak kell dominálnia – a tanulás a cicánál annál maradandóbb lesz: végül is ez jelenti a legnagyobb mulatságot!