Cicák és a vízivás

A cicák általában természetüknél fogva keveset isznak. Bársonytalpú barátaink eredetileg a száraz sivatagból származnak, ezért sokáig kibírják víz nélkül. Ez azonban néha inkább nehézség, semmint előny, mivel néha szinte úgy kell “beleimádkozni” kedvencünkbe az éltető folyadékot – ami nyáron különösen fontos.

Egy kifejlett cica napi szükséglete kb. 55-70 ml víz/kg, testsúlyával arányos mértékben. A kutatások pedig azt mutatják, hogy az egyik legjobb módja annak, hogy javítsunk háziállatunk egészségügyi állapotán, ha minél több vizet tudunk megitatni vele. A klasszikus itatótál mellett érdemes kipróbálni az itatókutat is, ami remek megoldás lehet a finnyásabb macskák számára.

A cicák csak a tiszta vizet isszák meg, ezért célszerű naponta többször is cserélni a vizet. Az itatókút innovatív rendszere folyamatosan mozgásban tartja a vizet. A szabadon csobogó víz, ahogy a természetben is, felkelti a cica figyelmét, és ivásra ösztönzi. A speciális kialakításának köszönhetően több oxigén kerül a vízbe, mint egy normál itatótál esetében, a benne lévő szűrő pedig segít megakadályozni a víz állottá válását. A víz folyamatos keringése hosszú távon sokkal frissebb vizet biztosít az állat számára, valamint gátolja a baktériumok növekedését és a szennyeződések lerakódását, melyek a szűrőn is fennakadnak.

Amikor otthon tartózkodunk, hasonlóan csábító lehet a minitigris számára, ha egy kicsit megnyitjuk a csapot a fürdőszobában vagy a konyhában. Pár percig érdemes hagyni, hogy a cica játsszon a mozgó vízsugárral és kortyolgasson belőle. Ügyeljünk arra, hogy ne folyjon túl erősen és nagy sugárban a víz, mert az akár meg is riaszthatja a macskát, ráadásul nem környezetkímélő megoldás.

Ha nem szeretnénk az általános itatóedényekről sem lemondani, akkor azokból is érdemes elhelyezni többet is a lakás különböző pontjain. Ez esetben is vethetünk be trükköket – készítsünk például jégkockákat és tegyünk bele néhány darabot a vízzel teli tálkába. Amellett, hogy kellemesen hűsíti majd a vizet, valószínűleg a cica is érdekesnek fogja találni. Eleinte lehet, hogy csak a mancsával kezdi el lökdösni, de aztán biztosan fog inni is egy kicsit.

Fontos, hogy akár kinti, akár benti cicáról van szó, az itatótálakat olyan helyre tegyük, ahol nem éri közvetlen napfény, és nem melegszik fel pillanatok alatt. Nyáron naponta többször is cserélnünk kell a vizet, hogy mindig friss folyadékhoz jusson a cica. Az állott, meleg víz nem fogja ivásra csábítani egyik minitigrist sem.

A meleg hónapokban a száraz eledel helyett válasszuk inkább a konzerveket, mert sokkal több vizet tartalmaznak, ami ilyenkor elengedhetetlen. A nedves eledelek természetes módon segítik a cica folyadékpótlását. Egyes bársonytalpúak egyébként is sokkal jobban kedvelik az aszpikos finomságok ízét és állagát, mint a száraz falatokét. Ha a mi házikedvencünkkel esetleg ez pont fordítva lenne, akkor maradhatunk a száraz eledeleknél is, csak öntsünk rá egy kis vizet. Érdemes először csak nagyon kicsi vizet engedni rá, és csak utána növelni a mennyiséget, hogy a cica fokozatosan szokhasson hozzá a változáshoz. Abban az esetben, ha így nem hajlandó megenni a minitigris a reggelijét, akkor ne erőltessük ezt a megoldást, mert ha nem vesz elegendő tápanyagot magához, az is betegségekhez, többet között májproblémákhoz vezethet. Ilyenkor jó ötlet lehet az is, ha a száraz tápot keverjük össze a nedves eledellel.

A macskák sokkal koncentráltabb vizeletet ürítenek mint az ember vagy a kutya, ez azonban kedvez a kristálykicsapódásnak ezáltal húgykőképződéshez vezet. Az elégtelen vízfogyasztás hozzájárulhat a vese- és az alsó húgyúti betegségek kialakulásához, és persze kiszáradáshoz is vezethet. Ha sikeresen meg tudjuk növelni a cica vízfogyasztását, az a betegségek megelőzésén túl, segít minél hamarabb regenerálni a már megbetegedett vagy sérült állat állapotát.

Amennyiben azt látjuk kedvencünkön, hogy hosszú ideje nem hajlandó inni vagy csak nagyon keveset, akkor ajánlott állatorvoshoz fordulni, aki a vizsgálat után meg tudja állapítani, hogy mekkora a baj. Ha időben észrevesszük a problémát, akkor nagyobb az esély a túlélésre, illetve elegendő lehet a fokozott odafigyelés, és a cica folyamatos ösztönzése az ivásra, esetleg egy infúziós kezelés.

by Fressnapf